Hopp til innholdet

Rufino Tamayo

    Rufino Tamayo var en meksikansk maler og trykkeri kjent for sine storskala veggmalerier og livlige bruk av farger. I likhet med Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros og José Clemente Orozco, vakte Tamayo internasjonal oppmerksomhet for meksikansk kunst. Påvirket av moderne bevegelser som kubisme, surrealisme og ekspresjonisme, flettet Tamayo inn landets opprinnelige motiver i maleriet sitt med en karakteristisk figurativ stil. Tamayo ble født 26. august 1899 i Oaxaca, Mexico, og forlot San Carlos Academy of Fine Arts etter et år og begynte å undervise seg selv. Han flyttet til New York på 1930-tallet etter en krangel med de politisk aktivistiske artistene han kjente hjemme. Tamayos verk har blitt stilt ut over hele verden i museer, inkludert Solomon R. Guggenheim-museet i New York, Naples Museum of Art i Napoli, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia i Madrid.


    Tamayos metode plasserer komposisjonen hans som fokuspunktet i stedet for å vektlegge motivet alene. Ved å gjøre det, ser på maleriet som en helhet. Han forklarte sin tilnærming til Paul Westheim som følger: «Når antallet farger vi bruker avtar, øker rikdommen av muligheter.» Tamayo favoriserte å bruke få farger fremfor mange; han hevdet at færre farger i et maleri ga kunsten større kraft og Tamayos unike fargevalg er tydelige i maleriet Tres personajes cantando (Tre sangere), 1981. I dette maleriet bruker Tamayo rene farger som rødt og lilla; hans tilbakeholdenhet i fargevalget her bekrefter hans tro på at færre farger, langt fra å begrense maleriet, forstørre faktisk komposisjonens muligheter. Når det er sagt, hevder Octavio Paz, forfatter av boken Rufino Tamayo, at, «Gang på gang har vi blitt fortalt at Tamayo er en stor fargeist; men det skal legges til at denne fargerikdommen er et resultat av nøkternhet.» Ved å være ren eller, som Paz forklarte, nøktern med fargevalget, ble Tamayos malerier beriket, ikke utarmet.


    » «Hvis jeg kunne uttrykke med et enkelt ord hva det er som skiller Tamayo fra andre malere, ville jeg uten et øyeblikks nøling sagt: Sol. For solen er i alle bildene hans, enten vi ser den eller ikke.» – Nobelprisvinnende poet Octavio Paz. (Wikipedia)